Ολυμπιαδα Χειρουργικων Λοιμωξεων
Το Δ.Σ. της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικών Λοιμώξεων και η Οργανωτική Επιτροπή του 18ου ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΩΝ ΛΟΙΜΩΞΕΩΝ προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν περιλήψεις εργασιών στο πλαίσιο του Workshop ΄΄Ολυμπιάδα Χειρουργικών Λοιμώξεων΄΄ το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023, 10:30-12:30, στην Αίθουσα Β.
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής περιλήψεων εργασιών για παρουσίαση κλινικών περιστατικών είναι η 31η Οκτωβρίου 2023. Οι εργασίες θα κατατεθούν μόνο ηλεκτρονικά μέσω του παρόντος ιστοσυνδέσμου.
Παρακαλείται ο υπεύθυνος συγγραφέας αλληλογραφίας, να συμπληρώσει τα κενά πεδία της Φόρµας Υποβολής µε τα απαραίτητα στοιχεία επικοινωνίας και να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες για τη σωστή συγγραφή και υποβολή της περίληψης εργασίας – παρουσίαση κλινικού περιστατικού ως ολοκληρωμένο αρχείο Word τύπου (.doc και .docx).
ΟΔΗΓΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ
Σκοπός: Η κατανόηση της παθοφυσιολογίας της λοίμωξης σε χειρουργικούς ασθενείς από φοιτητές, ειδικευόμενους και νέους χειρουργούς μέσα από τη διαδραστική παρουσίαση επιλεγμένων περιστατικών με εκπαιδευτικό προσανατολισμό.
Στόχοι: Πρώτον, η στοχευμένη ανασκόπηση των σύγχρονων δεδομένων στο μεγαλύτερο μέρος του φάσματος των χειρουργικών λοιμώξεων και η εφαρμογή τους σε πραγματικά περιστατικά. Δεύτερον, η ανάπτυξη της ικανότητας παρουσίασης δεδομένων αληθινών περιστατικών σε εξειδικευμένο κοινό με εκπαιδευτικό προσανατολισμό.
Συμμετέχοντες: Προπτυχιακοί φοιτητές, ειδικευόμενοι, υποψήφιοι διδάκτορες και νέοι χειρουργοί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις χειρουργικές λοιμώξεις.
Προεδρείο: Ο συντονισμός θα γίνει από μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου και θα πλαισιωθεί από μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής, ώστε να προαχθεί μια γόνιμη συζήτηση με εκπαιδευτικό χαρακτήρα.
Υποβολή:
• Περίληψη 300 λέξεων με ειδική δομή:
- Εισαγωγή: μικρή εισαγωγή στο θέμα.
- Παρουσίαση περιστατικού: παράθεση των κλινικών χαρακτηριστικών του περιστατικού με έμφαση στα συμπτώματα, την κλινική εξέταση, τις εργαστηριακές εξετάσεις, τη χειρουργική πρακτική, τις απεικονιστικές εξετάσεις, τη μικροβιολογία και την αντιβιοτική κάλυψη.
- Εκπαιδευτικά σημεία: 2-3 σημεία που να εξηγούν γιατί το συγκεκριμένο περιστατικό θεωρήθηκε εκπαιδευτικό ή που περικλείουν τι θα μπορούσε να αποκομίσει κανείς από τη διαχείριση παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.
• Μέγιστος αριθμός συγγραφέων: 4
• Πρώτος συγγραφέας αυτός που παρουσιάζει.
Προτεινόμενη θεματολογία:
• Ανοικτή κοιλία
• Εντερο-ατμοσφαιρικά συρίγγια
• Λοιμώξεις ήπατος-χοληφόρων
• Σκωληκοειδίτιδα
• Επείγουσα χειρουργική
• Περιτονίτιδα
• Λοιμώξεις σε καρκινοπαθείς
• Φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου
• Εμπειρική αντιβιοτική κάλυψη
• Αναστομωτική διαφυγή
Μεθοδολογία:
• Μετά από σύντομη εισαγωγή του Προεδρείου, 6 κλινικά περιστατικά θα παρουσιαστούν και θα συζητηθούν με βάση τις παρατηρήσεις των μελών της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής. Κάθε παρουσίαση θα διαρκεί το μέγιστο 10 λεπτά και θα έχει σκοπό να αναδείξει τα βασικά σημεία σχετικά με τη διαφορική διάγνωση, τη θεραπευτική προσέγγιση και τις ιδιαίτερες πτυχές του κάθε περιστατικού.
• Όλοι οι συμμετέχοντες θα μπορούν να διατυπώνουν ερωτήσεις προς τους παρουσιαστές.
• Τα βασικά σημεία κάθε περιστατικού θα ανακεφαλαιώνονται από το Προεδρείο μετά από κάθε παρουσίαση.
Βραβεία: Οι 3 καλύτερες παρουσιάσεις θα λάβουν βραβείο κατά σειρά (1ο – 2ο – 3ο) με βάση την αξιολόγηση του Προεδρείου σχετικά με την ποιότητα της παρουσίασης, την τήρηση των χρονικών ορίων και τη συμμετοχή στην ανοικτή συζήτηση.
Οικονομική Υποχρέωση Συγγραφέων:
Απαραίτητος όρος για την κρίση και αποδοχή της εργασίας είναι η καταβολή του δικαιώματος εγγραφής (από έναν 1 τουλάχιστον εκ των συγγραφέων). Συγγραφείς που συμμετέχουν με περισσότερες από μία εργασίες καταβάλλουν μία (1) μόνο εγγραφή.
Σημαντικές πληροφορίες:
1. Εφόσον υποβληθεί η περίληψη, διορθώσεις/ τροποποιήσεις δε γίνονται δεκτές.
2. Εργασία που δεν τηρεί όλες τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις δε μπορεί να γίνει δεκτή.
3. Η Οργανωτική Επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες για τα δεδομένα των εργασιών που υποβάλλονται.
4. Όλη η αλληλογραφία για την αποδοχή των εργασιών θα γίνεται ΜΟΝΟ ηλεκτρονικά στο e-mail ia@congressworld.gr
5. Η διάρκεια παρουσίασης Κλινικού Περιστατικού θα πρέπει να διαρκεί το μέγιστο 10 λεπτά.
6. Για την παρουσίαση των εργασιών, προβλέπεται η φυσική παρουσία του συγγραφέα – παρουσιαστή.